Sydney Garden House

James Design Studio connects internal spaces with the outdoors in their design of this garden home in Sydney, Australia.

  • area / size 3,013 sqft
  • Year 2018
  • Location Sydney, Australia,
  • Type House,
  • A new house in the upper north shore using vernacular forms and gables defined by differing materials with a link in the middle giving a glimpse of what lies beyond while providing a framework for privacy. The plan wraps around landscaped courtyards connecting internal spaces that engage with the outdoors.

    The clients are now at an age where their adult children have left home and required a house that would be inviting for visiting family and guests. It was to be a place where grandchildren could stay and flourish under supervision. The environment was to be considered and a design was to be formulated that would create a sanctuary within a busy Sydney setting. This was achieved through planning principles as mentioned above. The communal areas all face the swimming pool and the courtyards provide for various activities.

    Located in a leafy suburban area surrounded by simple post-war cottages, the architects found it important to design a contemporary house which did not stand out obnoxiously amongst its more traditional neighbours. From this, the concept was developed which lead the building’s form.

    Through glazed elements, at ground floor, the internal spaces give out onto the long north facing deck, which overlooks the pool, and to courtyards and terraces providing a strong connection to the garden.

    This connection to garden and greenery is important as it fits the belief that such a link to natural elements
    create a feeling of tranquillity, a stark contrast to the fast pace of Sydney life.

    This concept has been fundamental to the success of the design and has materialised in three private courtyards, additional to the surrounding garden.

    Design: James Design Studio
    Contractor: Kearey Construction
    Photography: Simon Whitbread