Rozelle House

Andrew Burns Architecture has created an expansive sense of garden and a generous, light filled space on a compact site for a worker’s cottage located in Sydney, Australia.

  • area / size 2,206 sqft
  • Year 2016
  • Location Sydney, Australia,
  • Type House,
  • Andrew Burns Architecture has completed a substantial remodeling of a worker’s cottage in Inner Sydney. Located in the suburb Rozelle, the project creates an expansive sense of garden and a generous, light filled home on a compact site. Designed for a young couple with a growing family, the project sought to create a variety of crafted, comfortable spaces within both the garden and the dwelling.

    At 9m wide by 37m deep, the site possessed unusual proportions for the inner city area, with a well established treescape at the rear of the site. The design concept responded to this unusually long site by creating a series of spaces that layer towards the garden, becoming a ‘tube’ of space and framing the natural landscape.

    The site is oriented with north to the front, so to draw natural light into the core of the house, a series of skylights were incorporated, cutting across the full width of the interior and contributing to the sense of ‘layered’ space. The house is terminated at the rear with an indoor / outdoor room; a covered space that has the sense of being an interior space but is undeniably within the garden. The indoor / outdoor room is enhanced through subtle features; radiant space heaters and a retractable flyscreen, serving to control mosquitos and also retaining heat during cooler months.

    A narrow void cuts across the house and is spanned by a bridge that links across to the main bedroom, creating a subtle feeling of the bedroom becoming a sanctuary. A flexible rumpus space is also located on the upper level, drawing living spaces throughout the house and expanding the sense of scale of the interior. To enable connection between all living spaces, a series of solid bi-fold windows separate the rumpus and the void, able to be opened up fully to create connection between ground floor and upper level.

    DesignAndrew Burns Architecture
    Contractor: Genuine Building Services
    Photography: Brett Boardman