East Channel Residence

Strategic placement and a thoughtful design by ShubinDonaldson makes this home tuned to its changing environment in Santa Monica, California.

  • area / size 4,500 sqft
  • Year 2016
  • Type House,
  • ShubinDonaldson used this sustainably-minded project to prove that a green home can have both beautiful design and rigorous environmental aspirations, without making compromises on either front.

    They saw this project as a template for designing and participating in a project where you actively engage with the house as you live in it; where the architecture is tuned to the changing environment, weather and sun position by its occupants.

    The home harnesses both natural and technological forces to respond to the environment and to allow the home to perform properly; a photovoltaic array which generates more electricity than the house can consume to the strategic orientation of the building to capture prevailing winds and maximize day lighting.

    A simpler way of life was desired by the clients and the house responds with a simple and direct parti that also instigated new forms of interaction and connectivity within their family; one large room for living, eating, making and talking. No TV!

    DesignShubinDonaldson
    Contractor: LFA Construction
    PhotographyCiro Coelho