Station House

SG2 design has restored a quaint, two-tone single-fronted brick cottage in Carlton to its former glory with new additions at the rear, in Melbourne, Australia.

Firm
  • area / size 2,852 sqft
  • Year 2018
  • Location Melbourne, Australia,
  • Type House,
  • A quaint, two-tone single-fronted brick cottage in Carlton has been restored to its former glory and enhanced by new additions at the rear.

    The house lies within a heritage overlay and is surrounded by predominantly low-rise brick cottages and townhouses. Existing site conditions were restrictive but north facing, thus enabling the proposed additions to maximise northern light to all new living and service areas.

    A proposed new carport drapes over an existing brick structure in the backyard, to incorporate any “loose ends” under one roof. The proposed roof uses polycarbonate sheets to allow sunlight through; its form is a nod to service station design from the 1950’s.

    Dark colorbond cladding and recycled red-bricks re-used from demolition works enforce sustainable principles and create a contemporary, yet sympathetic cubic addition to the period home. Existing grapevines survived the entire construction process and will create a future natural shading device against harsh westerly sun.

    Design: SG2 design
    Photography: Hans van der Post