Lagoon House

This home is a substantial renovation and first floor addition to an existing brick bungalow in a unique location by Utz-Sanby Architects in Sydney, Australia.

  • area / size 3,573 sqft
  • Year 2015
  • Location Sydney, Australia,
  • Type House,
  • This project transformed the existing house to create a beautiful, open and well-planned family home that makes the most of the views, local climate and site. The new addition is a sustainable solution to complex planning issues.

    The clients brief was for a large home to accommodate a family of 6 now and into the future. They wanted to have as much natural light as possible, warm earthy materials with extensive use of timber and a relaxed informal feel. They wanted to take advantage of the views, aspect and natural assets of the site and to provide ample storage, built-in joinery and details to help the smooth functioning of a hectic family life.

    The site is a unique corner block adjoining a public reserve with views to the lagoon on two sides. By retaining the existing house we were able to take advantage of the position of the house on the site, in particular the proximity to the water and the existing set-backs – which made alterations and additions the only option.

    Design: Utz-Sanby Architects
    Contractor: Builtform
    Photography: Marian Riabic