Holton Street House

Paper House Project has created a simple yet detailed design for this two-story home located in the Carlton Square Conservation Area of London, England.

  • area / size 1,050 sqft
  • Year 2015
  • Type House,
  • Set within the Carlton Square Conservation Area in East London, this two-storey end of terrace period property suffered from a lack of natural light, low ceiling heights and a disconnection to the garden at the rear.

    The client’s preference for an industrial aesthetic along with an assortment of antique fixtures and fittings acquired over many years was an integral factor whilst forming the brief. Steel windows and polished concrete feature heavily, allowing the enlarged living area to be visually connected to the garden with internal floor finishes continuing externally, acknowledging and reflecting the industrial heritage of East London. Floor to ceiling glazing combined with large skylights helps define areas for cooking, eating and reading whilst maintaining a flexible open plan space.

    This simple yet detailed project located within a prominent Conservation Area required a considered design approach, with a reduced palette of materials carefully selected in response to the existing building and its context.

    Design: Paper House Project
    Photography: Simon Maxwell