Classic Meets Vintage

Sophisticated and relaxed, this house withstands the test of time with its classic meets vintage design by Studio SHK, restored after a house fire for a family Lafayette, California.

  • Year 2018
  • Type House,
  • Located in Lafayette, on the outskirts of San Francisco, this renovated residence fell victim to an electrical fire that took more than half the house, destroying family photos and heirlooms, and leaving much of it smoke damaged. When the owners embarked on restoring it, the family of five asked interior designer Sherry Hope-Kennedy, Studio SHK, to create a place that would maintain the quaint 1939-architecture of the house while honoring the distant past.

    Varying natural tones, wood elements and ample windows amplify the daylight and reinforce a connection to the outdoors. Exposed ceiling beams, repurposed from barn wood, warm white walls, and French oak wide plank hardwood flooring, create an inviting backdrop.

    To help create zones, floors were laid in a chevron pattern in the more formal living, dining and master bed rooms, and laid straight in the informal kitchen and dining nook.

    An earthy color palette in woodsy browns, sage greens and French blues give this residence a Parisian flair. Classical architectural details, such as the picture frame wainscot-like molding, the fireplace mantel, and crown moldings and trims, marry with the vintage pieces. A Louis XIV-stye canapé sofa pairs with a plush modern couch, brass-finished round tables and a set of matching leather arm chairs. Antique wood heirlooms anchor the living room, adding provincial charm.

    The traditional kitchen boasts a marble-topped island with leather barstools, generous counter space and a farm sink, complete with a sunlit-drenched breakfast nook.

    The master suite’s decorative wrought iron bed frame was handmade by a local artisan. Textured country linens give the space a timeless feel. Originally only one bath, the house was reconfigured to encompass a master bath. It’s freestanding copper tub is juxtaposed with country blue cabinetry and heavily-veined carrara marble. The chevron floor pattern is replicated and layers abound with subtle textures, adding grace and warmth.

    Interior Design: Studio SHK
    Photography: Amanda Anderson