Elephant & Castle Maisonette Apartment

Atelier Baulier made careful use of the small space, bringing both light and functionality to it, while even considering the cats in the design of this London, England refurbishment.

  • area / size 700 sqft
  • Year 2018
  • Type Apartment,
  • New open plan kitchen & living-room in a traditional victorian maisonette. Taking down the partition between the 2 former rooms allowed to reconfigure the space and create a dedicated dining area which was previously missing. A new kitchen was designed to suit the new layout and optimize countertop area.

    The decommissioned living-room door has been replaced by an internal window bringing daylight to the stairwell. The project also included the design of 2 wardrobes for the small bedroom alcoves and cat-friendly joinery units for the living room.

    Materials have been selected with sustainability in mind. A recycled glass composite material made of old windscreens and windows has been used for the countertop, rotary cut european pine plywood for the cabinets and low VOC paint throughout.

    Architecture: Atelier Baulier
    Photography: courtesy Atelier Baulier