Beechwood Drive House

Studio SHK redesigned a cramped, dark kitchen and adjacent areas into a light-filled, unified, and functional space in this Beechwood Drive home in Lafayette, California.

  • area / size 450 sqft
  • Year 2019
  • Type House,
  • After speaking with the family — doctors with two growing girls and elderly parents who often visit — she recommended that they open everything up and create a design that would eliminate hardships and provide good circulation. That meant deconstructing the galley kitchen to a more appropriate, open scale, raising the sunken living room to meet the kitchen floor for ease of use, adding more storage to aid in decluttering, and installing multiple overhead lights to brighten up the entire level.

    The open plan kitchen now overlooks an enlarged breakfast nook and emphasizes the dining room’s oversized-picture window.

    In order to seamlessly blend his and her styles, which meshes mid-century modern with traditional aesthetics and Parisian colors, Sherry infused a neutral color palette of whites, greys, and wood tones. She blended natural materials, such as veined Cambria countertops, waterfall island, and backsplash, with richly-hued walnut cabinetry. Wooden bar stools pop against steel blue, and a simple, modern double-globe pendant, creates the perfect balance.

    To further maximize space, Sherry created a desk area with open shelving and added ample cabinetry throughout. She converted a cramped corner into a bright bar area. Using steel blue Nevamar cabinets, Sherry harmoniously blended the neutral-colored kitchen with magenta-colored dining chairs. Slim silhouettes allow light to bounce freely while the dining chandelier and end-piece, add a sense of authenticity.

    The result is a livable, light-filled space that is both elegant and approachable.

    Design: Studio SHK
    Photography: Bess Friday