Yad House

Gokostudio completed the redesign of Casa YAD near Barcelona, where it breathes purer air filtered through the Sierra de Collserola that separates it from the city.

  • area / size 1,722 sqft
  • Year 2019
  • Location Barcelona, Spain,
  • Type House,
  • Contrary to what one might imagine about the habits of a family living in a house of one hundred and sixty square metres, the inhabitants of YAD house are not a stereotypical Latin family; at YAD house there was not that much baggage to store and therein lies the essence of the project; simplicity and space brought to fruition using a refined and select combination of materials.

    The mission to completely refurbish Casa YAD, commissioned by a Taiwanese Hispanic couple, arrived in GOKOSTUDIO’s inbox following an in-depth process of reflection by the owners. The result made the first phase of the project straightforward because its inhabitants had clearly identified their needs and priorities. The inhabitants of Casa YAD were aware of the limitations of the house, with one exception: “height”.

    The most difficult aspect of the project was that the desired spatial layout was at odds with the inherited house. The house built during the eighties had just two and a half meters between floors. Consequently, the design of the layout of the bathrooms and the definition of the fittings had to be very precise to avoid lowering the ceiling a single centimeter.

    The whole ground floor opens onto the back garden to provide a closer relationship with the outdoors, thanks to a huge sliding window, which spans the opening between the two side walls. The kitchen, dining room and living room spaces are a continuum that can be distinguished from each other thanks to a refined and select change in the materials used for the furniture and flooring.

    While respecting the axes and symmetries that make the living room harmonious and proportional, the courtesy toilet was fitted into just 0,90 square meters … which, even in dark grey, has the effect of drawing you in …

    The first floor relinquishes one of its old bedrooms to endow the master bedroom with a light and space that invade everything, even disguising its low ceiling. An attic floor keeps its “orange” wooden ceiling and a bookcase inherited from the previous owners, which contrast with the new micro-cement floor, making this a perfect office space.

    With its unassuming language, purity of materials and simplicity of lines that are anything but minimalist, Casa YAD is also (or above all) able to make room for contemplative spaces, despite the hectic pace of its inhabitants.

    Design: Gokostudio
    Photography: Valentin Hincû