Rosebery House

Paul Archer Design was given the task of remodeling the Rosebery House to bring life back into every corner of this family home in London.

The clients had just installed a new kitchen, when they realised the house needed much more attention. They approached us and the main brief was “to get things right!”. So we ended up doing a full refurbishment of the house, we touched every room and every surface. In some areas more intervention was needed, in other areas we only replaced finishes.

We re-designed bathrooms, changed the layout of the master bedroom and added bespoke furniture. We changed floor finishes throughout and added details like the new roof light above the landing with custom shelving to display some records from the clients vast collection.

The biggest intervention however, are changes to the loft and rear, replacing the existing conservatory. The existing conservatory facing the garden was cold and drafty and had to be replaced with a new extension. The clients had just re-done their kitchen including new large format tiles throughout. Part of the brief was not to disturb the floor. To avoid any works to the existing (shallow) foundations or underpinning our suggestion was to place new supporting columns outside the footprint of the conservatory, this way we saved the existing floor and created the effect of a floating roof. This effect is supported by the band of glass between the existing house and extension roof. The roof itself features a circular roof light, adding a sculptural quality and together with external column, giving the project a timeless mid-century modern look.

The loft extends over two levels because the house has a split level arrangement on the floors below. It had an existing shower-room in an unfortunate location and as a result was almost not usable. We added a large dormer to the rear and so created extra height to allow more light in the space. We changed the direction of the stairs, relocated the shower-room and designed built in furniture with desk on the higher level overlooking the seating area and the garden. The room is designed to be easy converted into a bedroom with dressing area and ensuite.

Design: Paul Archer Design
Contractor: Sygnet Style
Photography: courtesy of Paul Archer Design